
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-399 

Issued: May 1997 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 
example, this opinion refers to Rule 1.7, which was amended.  Lawyers should consult 

the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: When law firms represent adverse parties in a matter, may a lawyer in one of the 
law firms negotiate for employment with the other law firm?  If so must 
disclosure of the fact of the negotiations be made to the firms’ client who is 
involved in the adverse representation? 

Answer: If there is an appearance of side-switching by a lawyer who is actually working on 
the case, the negotiations should not be initiated without the client’s consent.  If 
the lawyer is involved in the case or has actual knowledge of protected client 
information within the meaning of KRPC 1.9 and 1.10, then the lawyer should not 
negotiate for employment with the law firm representing the adverse party 
without the client’s consent.  If the lawyer seeking employment is not involved in 
the case, the negotiations are not necessarily violative of the Rules, but disclosure 
to the firm’s client may be appropriate and prudent in specific cases. 

References: KRPC 1.6, 1.7(b), 1.9, 1.10, 1.11(c)(2) and 1.12(b); KRPC 5.1 and 5.2; KBA E-
354 (1993); ABA Formal Op. 96-400 (1996) (Job Negotiations With Adverse 
Firm Or Party). 

OPINION 

KRPC 1.11 and 1.12 contain per se rules for the former government lawyer and for the 
former judge or arbitrator, which provide that if the former government lawyer or the judge or 
arbitrator worked personally or substantially on a matter while in government or judicial service, 
then the former government lawyer, or judge or arbitrator may not negotiate for employment 
with any person who is involved as a party or attorney in that matter.  The KRPC contain no 
similar, explicit rule relating to lawyers in private practice. 

On the other hand, if the lawyer who wishes to change jobs is actually involved in the 
representation of one of the adverse clients or has actual knowledge of information protected by 
Rules 1.6 and 1.9(b), the negotiations could suggest a violation of KRPC 1.16 and 1.9, and even 
lead to the imputed disqualification of the negotiating law firm. See Comment 13 to KRPC 1.10. 
Compare ABA Formal Op. 96-400 (1996).  On the efficacy of screening see KBA E-354 (1993).  
We also note that KRPC 1.7(b) provides that - “A lawyer shall not represent a client if the 
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representation of that client may be materially limited by the lawyer’s responsibilities to another 
client or to a third person, or by the lawyer’s own interests, unless:  (1) the lawyer reasonably 
believes the representation will not be adversely affected; and (2) the client consents after 
consultation.” 

Accordingly, we believe that the lawyer who is actually involved in the representation of 
one of the adverse clients or who has actual knowledge of information protected by Rules 1.6 
and 1.9(b) should not participate in such negotiations without the consent of the lawyer’s client 
obtained after appropriate consultation. 

If the lawyer is not involved in the matter and has no actual knowledge of information 
protected by Rules 1.6 and 1.9(b), there may still be an arguable question of professional duty, 
depending on the size of the firms involved, the importance of the matter, or other circumstances.  
There is no per se rule requiring notification of the client, or disclosure and consent in this 
context. However, we believe that if the negotiations would lead to an arguable question of 
professional duty, the lawyer seeking employment should consider consulting with other member 
of his or her firm.  See KRPC 5.1 and 5.2. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


